Ik had het al eens eerder geprobeerd, maar wist niet dat deze stijl ook een naam had, low key fotografie.

De kracht van low key fotografie ligt in het fotograferen van een donker onderwerp in een donkere omgeving waarbij het onderwerp van 1 kant belicht wordt en er contouren onstaan en de schaduwpartij contrast moet hebben. Je mag niet onderbelichten met je camera wat betekend dat je met de belichting moet gaan spelen. Kortom… het klinkt vrij makkelijk, maar dat is het niet!

Het mooiste resultaat krijg je als je zachte verlichting gebruikt, wat ik in ieder geval vanavond niet had en met een zaklampje met ledlampjes (alles behalve zachte verlichting!) ben gaan spelen.

De onderste 2 foto’s kwamen het dichtst bij low key fotografie, door het gebruik van ledverlichting kreeg ik ook hele donkere schaduwen over mijn onderwerp waardoor het contrast wegviel, maar sfeervol vind ik ze zeker wel.

Het tegenovergestelde van low key is high key, waarbij je een licht onderwerp tegen een lichte achtergrond fotografeerd wat me ook erg leuk lijkt om eens uit te gaan proberen. Voorlopig kan ik me ‘s avonds heel goed vermaken tijdens deze donkere dagen!