Een vraag die ons allemaal deze week meerdere malen ten gehore zal komen, want het is namelijk nationale donorweek deze week. Blijkbaar hebben we een tekort aan donoren en is er een campagne nodig om donoren te werven, alsof je het over leden werven hebt voor een plaatselijk kerkkoor zodat het voortbestaan voor het aankomende jaar weer kan worden gegarandeerd.

Of ik donor ben? Nee, ik ben geen donor en nee, dat ben ik ook niet van plan om te worden. De hoofdreden voor mij is dat er medisch gezien nog geen oplossing is gevonden om met 100% zekerheid te kunnen bepalen of iemand wel of niet is overleden. Iedereen die het boek ‘Eindeloos bewustzijn’ heeft gelezen van Pim van Lommel zal mijn keuze om geen donor te zijn iets meer begrijpen.

Kort uitgelegd is er door hem onderzoek gedaan naar mensen die klinisch dood waren verklaard door bijvoorbeeld een hartstilstand, maar tijdens deze klinische dood een BDE ervaren, een Bijna Dood Ervaring. Een BDE is een bewustzijnstoestand die los van je lichaam kan worden ervaren en niet altijd samenvalt met het functioneren van je hersenen.

Deze mensen konden het navertellen en aangezien ik een soortgelijke ervaring bij iemand met een langdurige hartstilstand van zeer dichtbij mee heb mogen maken ben ik van mening dat er teveel mensen vroegtijdig dood worden verklaard terwijl ze dat nog helemaal niet zijn, een enge constatering hè?

Nee, voor mij geen donorschap, omdat deze “Nee” op mijn formulier mijn eigen leven wel eens zou kunnen redden!